Home » Info » Kwaliteit van munten

Kwaliteit van (euro)munten

 

Elke munt heeft een bepaalde (verzamel) kwaliteit.

Hieronder zullen we het een en ander verduidelijken over de kwaliteit van munten die hier te koop zijn, van hoge tot lage kwaliteit:

Proof = de hoogste kwaliteit

Munten die in deze kwaliteit worden geslagen, zijn uiterst fragiel, dit is de hoogste haalbare kwaliteit.

Door ze in kleinere hoeveelheden met gepolijste stempels op gepolijste muntplaatjes te slaan hebben ze een spiegelend en een glanzend effect. Zelfs het kleinste vuiltje is zichtbaar en een aanraking met de munt kan dit al beïnvloeden. Proof munten worden bijna altijd verpakt in een muntcapsule om de kwaliteit te waarborgen. Vaticaanstad bijvoorbeeld slaat sinds 2015 speciale 2 euromunten in deze kwaliteit, verpakt in een luxe cassette met certificaat van echtheid en een geïllustreerde doos er omheen.

Proof munten zijn vaak een stuk duurder dan UNC of BU munten (lees hieronder verder) vanwege het uitgebreide productieproces en de lage oplage.

Om de munt en verpakking in goede kwaliteit te houden, zullen wij kwetsbare producten als deze altijd in een doosje of pakket verzenden, zodat deze onbeschadigd bij u aankomt!

 

Proof Like

 

In vergelijking met Proof munten worden de muntplaatjes van Proof Like munten alleen gepolijst en worden de stempels met extra zorg behandeld. Per stempel worden meer munten geslagen dan Proof munten. Daarom is het net geen Proof.

Soms is het zelfs moeilijk om het verschil tussen een Proof Like munt en de eerste geslagen BU munten van een nieuwe stempel te zien. Proof Like munten zijn echter ook erg fragiel, het gespiegelde oppervlak raakt gemakkelijk beschadigd.

Dit soort munten worden in kleine hoeveelheden geslagen en verpakt in een capsule of luxe doos.
De Koninklijke Munt van België was t/m 2017 het enige munthuis in de EU welke Proof Like euromunten produceerde. Sinds 2018 is de fabriek gesloten en worden de Belgische 2 euromunten geproduceerd bij de Koninklijke Nederlandse Munt, die de munten in Proof kwaliteit uitgeeft.

BU = Brilliant Uncirculated = gelijk aan FDC = Fleur de Coin

Ten eerste worden BU-munten geslagen op muntplaatjes van betere kwaliteit dan UNC munten. De stempels worden speciaal gemaakt voor een licht mat effect op de munt. Deze munten vallen niet in een vergaarbak, maar worden tijdig opgevangen zodat ze niet beschadigen. Vanaf 2002 is de term BU van toepassing op de gehele eurozone, hoewel munthuizen zoals KMB (België) en IPZS (Italië) de term FDC blijven gebruiken. Sinds 2018 is de KMB gesloten en worden de Belgische 2 euromunten geproduceerd bij de Koninklijke Nederlandse Munt, die de munten sindsdien in BU kwaliteit uitgeeft.

Meestal worden BU-munten in een lage hoeveelheid geslagen en verpakt in een capsule, coincard of muntset. De afgebeelde coincard uit Letland versturen wij, net als alle andere coincards, versterkt in een envelop of met meerdere coincards in een brievenbusdoosje. Op die manier is kans op de beschadiging of verbuiging het kleinst! Mocht het toch voorkomen, neem dan aub contact met ons op!

UNC = Uncirculated = ongecirculeerd

Als een munt eenmaal is geslagen, heeft deze de kwaliteit BU/FDC. Zodra deze in de vergaarbak valt wordt dat automatisch UNC. Doordat deze munten vallen en worden getransporteerd, kunnen munten op elkaar vallen en/of tegen elkaar worden gewreven, met lichte schade tot gevolg zoals krassen en 'putten'. Deze munten worden geslagen voor circulatie, maar zijn nog niet in omloop geweest.

Ongecirculeerde, ofwel UNC munten die wij verkopen komen voornamelijk rechtstreeks uit de rol (indien vermeld in advertentie) en zijn afzonderlijk verpakt in een gripzakje met een pincet of munthandschoenen. Aangezien vetten en zuren op onze huid de munten op de lange termijn kunnen beïnvloeden, is dit belangrijk om de munten mooi te houden. Bovendien is het niet prettig om vingerafdrukken op je munten te hebben.