Elke munt heeft een bepaalde (verzamel) kwaliteit.

Hieronder zullen we over de munten die wij verkopen het een en ander in het kort verduidelijken, van hoge naar lage kwaliteit:


Foto: Speciale 2 euromunt Vaticaan 2017 'Fatima' in cassette (Proof)
Foto: Speciale 2 euromunt Vaticaan 2017 'Fatima' in cassette (Proof)

 

Proof = hoogste kwaliteit

Munten geslagen in deze kwaliteit zijn uiterst kwetsbaar, het zijn de hoogste kwaliteit munten.

Door ze te slaan in kleinere aantallen met gepolijste stempels op gepolijste muntplaatjes hebben ze een spiegelend en glimmend effect. Zelfs het kleinste vuiltje is zichtbaar en een aanraking met de munt kan deze al aantasten. Proof munten zitten bijna altijd verpakt in een muntcapsule om de kwaliteit te waarborgen. Vaticaanstad geeft bijvoorbeeld sinds 2015 speciale 2 euromunten uit in deze kwaliteit, verpakt in een luxe cassette met certificaat van echtheid en een geïllustreerd doosje.

Proof munten zijn door het uitgebreide productieproces en lage oplage vaak een stuk duurder dan UNC of BU munten.

 

Om de munt en eventuele verpakking mooi te houden versturen wij breekbare producten als deze altijd in een brievenbusdoosje of pakket, zodat deze onbeschadigd bij u aankomt!

 

 

Foto: Speciale 2 euromunt België 2010 'EU Voorzitter' in cassette (Prooflike)
Foto: Speciale 2 euromunt België 2010 'EU Voorzitter' in cassette (Prooflike)

 

 

Prooflike

Bij Prooflike munten worden alleen de muntplaatjes gepolijst en de stempels worden met extra zorg behandeld. Per stempel worden meer munten geslagen dan bij Proof munten.

Soms is het moeilijk onderscheid te maken tussen een Prooflike munt en de eerste slag van een nieuwe stempel op een toevallig mooi BU/FDC muntplaatje. Toch zijn ook Prooflike munten zeer kwetsbaar, het spiegelende oppervlak wordt makkelijk beschadigd.

Dit soort munten worden vaak in gelimiteerde oplage geslagen en verpakt in een capsule of luxe cassette. België is op dit moment het enige EU land die Prooflike euromunten produceert.

 

Foto: Speciale 2 euromunt Letland 2017 'Provincie Kurzeme' in coincard (BU)
Foto: Speciale 2 euromunt Letland 2017 'Provincie Kurzeme' in coincard (BU)

 

BU = Brilliant Uncirculated = gelijk aan FDC

BU munten worden allereerst geslagen op een betere kwaliteit muntplaatjes dan UNC munten en de stempels worden speciaal bewerkt voor een lichte mattering op de munt. Deze munten vallen niet in een vergaarbak maar worden tijdig opgevangen zodat deze weinig tot geen beschadigingen oplopen. Vanaf 2002 geldt de term BU voor de gehele eurozone, alhoewel munthuizen als België (KMB) en Italië (IPZS) de term FDC blijven gebruiken.


Vaak zijn BU munten in een gelimiteerde oplage geslagen en verpakt in een capsule, coincard of muntset. De afgebeelde coincard uit Letland verpakken we, net als alle andere coincards, verstevigd in een envelop of bij meerdere munten in een brievenbusdoosje. Zodat deze onbeschadigd bij u aankomt!

 

 

Foto: Reguliere 2 euro San Marino 2017 UNC
Foto: Reguliere 2 euro San Marino 2017 UNC

UNC = Uncirculated oftewel ongecirculeerd

Zodra een munt is geslagen heeft deze de kwaliteit BU/FDC, daarna valt deze in een vergaarbak en wordt dan bijna altijd UNC. Door het vallen en transporteren van de munten kunnen deze tegen elkaar schuren waardoor er lichte beschadigingen zoals krasjes en putjes kunnen ontstaan. Deze munten worden voor circulatie geslagen maar zijn niet in circulatie geweest.

 

Ongecirculeerde, oftewel UNC munten die we verkopen komen rechtstreeks uit de muntrol (mits vermeld in advertentie) en worden met een pincet of handschoen apart verpakt in een gripzakje. Aangezien vetten en zuren op onze huid de munten op den duur kunnen aantasten is dit van belang om de munten mooi te houden. 

 

Daarnaast is het niet prettig om vingerafdrukken op uw munten te hebben! De buitenste twee munten van de rol verkopen wij niet maar brengen deze in circulatie. Hier zitten vaak ook sporen/krassen op, door het oprollen van het papier om de munten.