Het verpakken en opbergen van munten

Iedere verzamelaar heeft een eigen manier van het verpakken en opbergen van zijn of haar collectie munten!

Hieronder zullen we een korte uitleg geven over diverse mogelijkheden.

Hiermee geven we alleen onze eigen voorkeur aan, hoe u uw verzameling verpakt en opbergt is natuurlijk altijd uw eigen keuze.


 

Munthouders of capsules?

Regelmatig zien we de discussie weer voorbij komen, en krijgen we ook de vraag wat nou de beste manier is om (voornamelijk 2 euro) munten te verpakken, in de bekende kartonnen munthouders of in plastic muntcapsules?

 

Allereerst is het belangrijk dat ze zo min mogelijk worden blootgesteld aan bijvoorbeeld vocht en vettigheid. Wij raden dan ook aan om een munt alleen op te pakken met een munthandschoen of een muntpincet. Dit om de munt is de mooiste te conditie te behouden, daarnaast is het gewoon zonde als er vingerafdrukken op zitten. Munten met vingerafdrukken gelden voor ons niet meer als UNC en deze verkopen we dan ook niet meer.

In onze webshop vind u zowel munthouders als muntcapsules. Het verpakken in munthouders is een goede oplossing om munten op te bergen in bijvoorbeeld een album. Daarnaast is er de mogelijkheid de munthouder te beschrijven. Met de zelfklevende rand is het verpakken makkelijk en zit de munt luchtdicht verpakt. Echter, uit onze eigen ervaring blijkt dat deze munten op den duur toch dof worden of kunnen gaan verkleuren. De munt zit direct tussen/op plastic wat een rede zou kunnen zijn wat de munt aan zou kunnen tasten.

 

Onze eigen 2 euromunten zitten allen verpakt in muntcapsules. Deze bergen we op in een Leuchtturm muntkoffer L6. Een nadeel hiervan is dat je meerdere koffers nodig hebt om alle 2 euro's te bewaren, echter is het maar net wat en hoe uitgebreid uw eigen verzamelgebied is. Als u bijvoorbeeld ook UNC sets in munthouders bewaart, is het opbergen in een map met GM20 bladen uiteindelijk makkelijker en voordeliger. 100 munthouders kosten €6,95 en 100 capsules €11,95, een verschil van €5. Echter hebben capsules het voordeel dat deze meerdere malen gebruikt kunnen worden, munthouders slechts eenmaal. Het is voordeliger om in een keer bijvoorbeeld 1000 capsules of munthouders te kopen, het is een groot bedrag maar het is dan iets wat maar enkele keren in lange tijd hoeft.

Munten in capsules zitten dicht maar kunnen wel 'vrij' bewegen. Het is ook niet voor niks de meeste munthuizen duurdere munten (bijvoorbeeld Bu of Proof kwaliteit) in capsules verpakken.